30/04/2024

Είσοδος Μελών


Εγγραφή - Ξέχασα τον κωδικό μου

Ρούσσου Χούρδου 4, 3ος όροφος
712 01 Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ. 2810 222460, 2810 281101
Fax. 2810 281101
Email. [email protected]
[email protected]

ΘΕΣΗ ΤΕΕ/ΤΑΚ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ

 (02/12/2008)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Πρεβελάκη & Γρεβενών 712 02 Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ.: 2810 - 286854 Fax: 2810-281128
E-mail: [email protected] Ιστοσελίδα: www.teetak.gr
Ηράκλειο 1/12/2008
Αριθ. Πρωτ. 5246


ΠΡΟΣ:
Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γεώργιο Σουφλιά
Χαρ. Τρικούπη 182, 10178 ΑΘΗΝΑ
Fax : 210 6437066


ΘΕΜΑ: Όρια προϋπολογισμών έργων, τα οποία επιτρέπεται να αναλάβουν εργοληπτικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Πληροφορούμαστε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ προτίθεται να καταργήσει τα «κάτω όρια» συμμετοχής των μεγαλύτερων τεχνικών εταιριών σε διαγωνισμούς μικρότερων τεχνικών έργων.
Όπως γνωρίζετε στο πλαίσιο του θεσμικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των εργοληπτικών επιχειρήσεων υπήρξαν προβλέψεις που στοχεύουν να δημιουργήσουν ένα «πλαίσιο προστασίας του κλάδου από τη δημιουργία ολιγοπωλιακών φαινομένων» και στη «διασφάλιση του ζωτικού χώρου και ρόλου όλων των επιχειρήσεων του κλάδου και ιδίως των μικρών και των μεσαίων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της περιφέρειας», όπως εύστοχα συνοψίζεται και στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τον νόμο 2940/2001.
Η βασική πρόβλεψη του νομοθέτη προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η θέσπιση των κάτω ορίων στους προϋπολογισμούς των έργων, τα οποία επιτρέπεται να αναλάβουν εργοληπτικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ 2ης τάξης και άνω.
Η πρόβλεψη αυτή διευκολύνει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου και ιδιαίτερα αυτές που εδρεύουν στην περιφέρεια, να αντιμετωπίσουν την έντονη πίεση και τον ανταγωνισμό των μεγαλύτερων τεχνικών εταιριών, να διεκδικήσουν ένα μέρος των δημοσίων έργων που θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα τους και την παραπέρα ανάπτυξη τους.
Πρέπει να επισημανθεί ότι η ενίσχυση των μικρών τεχνικών εταιρειών σε μεγάλο βαθμό σημαίνει την ταυτόχρονη ενίσχυση ενός δυναμικού νέων επιστημόνων και μηχανικών στις πρώτες τους επιχειρηματικές προσπάθειες σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού.

Κε Υπουργέ, πιστεύουμε ότι πολύ περισσότερο σήμερα, στις συνθήκες της έντονης χρηματοπιστωτικής κρίσης η οποία πιέζει περισσότερο της μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε μέτρο που ενισχύει την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων πρέπει να διατηρηθεί. Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε να φροντίσετε ώστε να μην καταργηθούν τα «κάτω όρια» συμμετοχής των μεγαλύτερων τεχνικών εταιριών σε διαγωνισμούς μικρότερων τεχνικών έργων.

Ο Πρόεδρος
Πέτρος Ινιωτάκης

Κοινοποίηση:
• Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο
• Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Δημοσθένη Κατσιγιάννη
• Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
• Συλλόγους Εργοληπτών Δ.Ε. Νομών Ηρακλείου & Λασιθίου

Εσωτερική Διανομή:
• Γραφείο Μηχανικών



Διαφημιστείτε εδώ